Beslenme ve diyet uzmanı Gülay Hamzaoğlu
Öztürk, özellikle sahurda 6-7 adet fındık veya tuzsuz badem ile 2-3
adet ceviz tüketmenin tokluk süresini uzattığını söyledi.
Ramazan
ayındaki beslenme şeklinin her zamankinden büyük farklılık
göstermemesi gerektiğini ifade eden Gülay Hamzaoğlu Öztürk,
"Karbonhidratlı yiyeceklerin bol tüketimi ile tokluk hissinin
uzatılabileceği düşünülüyor. Ramazan'da yağlı yiyeceklerin ve hamur
işlerinin tüketimi artarken, sebze meyve tüketimi ise tok tutmayacağı
korkusuyla azaltılıyor. Oysa bu ay da günlük alınması gereken enerji,
protein, vitamin ve mineral oranlarını yeterli ve dengeli sağlamak
gerekiyor" dedi.
Oruç tutanlara öğün sayılarını iftar ve sahur
arasında mümkün olduğunca artırmalarını, sahura kalkmalarını ve iftarı
ikiye bölerek yapmalarını öneren Öztürk, Ramazan'da beslenme ile ilgili
dikkat edilmesi gereken diğer noktaları da şöyle sıraladı: "İftarda ve
sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gereklidir.
Ani mide gerginliği hem tansiyon yükselmesine hem de nörolojik
hormonların hızlı salgılanmasına yol açar. Yemeğe hafif bir çorba ile
başlanmalıdır. Bağırsak problemi olanlar çorbalarına kepek ilavesi
yapabilirler. Yemekler azar azar, iyi çiğnenerek ve sık aralıklarla
yenilmelidir. Çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden
kaçınılmalıdır. Bunların yerine hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde
uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli
ekmek tercih edilmelidir. Ana yemeğin hemen ardından ağır tatlıları
tüketmekten mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Kişi tatlı gereksinimini
kalorisi azaltılmış tatlılarla gidermeli, yağlı ve şerbetli tatlılar
yerine hoşaf, komposto, meyve, meyveli tatlılar veya sütlü tatlılar
yemeye özen göstermelidir. İftar sırasında yemekle birlikte çay ve
kahve içmek, yemeklerden alınan demir emilimini azaltacağı için bu
içeceklerin yemekten bir süre sonra içilmesinde ve açık çayın tercih
edilmesinde yarar vardır. Protein içeriği fazla olan gıdalar midenin
boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Bu nedenle yumurta, süt,
yoğurt ve peynir gibi gıdalara sahurda yer verilmedir. Ayrıca çiğ
sebze, domates, salatalık gibi yiyecekler de sahur sofrasında yer
almalıdır. Sahurda kızartmalardan uzak durulmalı ve bol bol su içmeye
özen gösterilmelidir. Aç karnına spor yapılmamalıdır. Ama iftardan 1-2
saat sonra, imkan varsa, hafif bir yürüyüş, bol su içmek, meyve
tüketmek kabızlığın önlenmesine yardımcı olur."
alıntı